Torr, flagnande hårbotten

Vad är det?

Gemensamt för späd- och småbarn är en knaprig, torr hårbotten och ibland gulaktiga utslag – cradle cap på engelska – i hårbotten. Det är ofarligt och vanligtvis försvinner det efter några månader, men ibland sitter det kvar upp i åldrarna.

Varför har mitt barn det?

Även om den exakta orsaken är okänd, beror det troligtvis på en överproduktion av oljekörtlarna i hårbotten på grund av hormoner, svett eller ens vanliga schampo. Det orsakas inte av bakterier eller dåligt hygien.

Hur kan man behandla?

I de flesta fall behöver du bara tvätta noggrant med ett milt schampo för att lugna ner och får oljekörtlarna i hårbotten avslappnade. Med användning av en tvättlapp eller till och med en mycket mjuk tandborste kan du gnida en liten mängd av schampot på utslagen. Låt schampot sitta på hårbotten under några minuter. Sedan masserar du hårbotten försiktigt för att lossa utslaget. Plocka aldrig på hårbotten, det kan leda till sår eller tillfälligt håravfall. Skölj slutligen håret med sötvatten från kranen. Ös inte vatten ur badkaret, badvattnet är fullt av oljor, precis vad du försöker få ut ur ditt barns hårbotten. * Om ditt barns utslag är svårartade eller sprider sig till andra delar av deras huvud/kropp, kontakta din barnläkare.