Löss

Löss händer!

Ingen vill höra att deras barn har löss, men tyvärr är löss fortfarande ett vanligt problem, särskilt bland barn i dagis- och skolåldern. Och vem som helst kan få löss, det spelar ingen roll hur rent ditt hår är!

Det bästa sättet att hantera ett utbrott av löss är att se till att du känner till följande:

 • Sätt att förhindra huvudlöss
 • Lär dig tecken på huvudlöss
 • Hur man korrekt sökar efter och identifiera löss
 • Effektiva och noggranna behandlingsmetoder
 • Att utbilda andra i din närhet

FÖRHINDRA

Använd försvarsprodukter: Precis som du ser till att ditt barn har insektsmedel på innan du går in ett skogsområde eller sollotion innan du går till stranden kan du skydda dem från lössutbrott med rätt produkter. Hårvårdsprodukter som innehåller en koncentrerad mängd av eteriska oljor som mynta eller te har visat sig stöta bort löss.

Prata med dina barn: Se till att dina barn utveckla goda vanor när det gäller allt utbyte som pågår under skolan, läger eller andra aktiviteter där grupper är tillsammans. Se till att de inte delar objekt som berör hår inklusive hattar, borstar och kammar, hårmedel, pannband och även kläder såsom tröjor, jackor och halsdukar.
TECKEN PÅ LÖSS

Den vanligaste indikatorn på löss är irritation i hårbotten. Löss är nattdjur, så klåda kan intensifieras – eller bara ske – under natten. Små, röda märken runt hårfästet kan också vara synliga. Viktigt att veta är att vissa inte upplever någon klåda! Så, om du får ett meddelande från dagis/skola eller får kännedom om ett utbrott, vänta inte tills barnet klagar över klåda. Var proaktiv och börja kontrollera håret och hårbottnen direkt och regelbundet.

ÄR DET VERKLIGEN LÖSS?

Det kan vara svårt att korrekt identifiera löss eller kryp, särskilt med barn där mjäll, mjölkskorv eller andra saker kan hamna i håret. Levande löss kan vara svåra att upptäcka, så vi rekommenderar att söker efter äggen först. De är små, formade ägg som kan variera i färg från genomskinlig till mörkbrun och är fästa på hårstråna. Om de inte kan tas bort genom att kamma eller borsta håret och bokstavligen måste skrapas av är det mycket sannolikt att det handlar om ägg. Många gånger kommer det att finnas andra ägg i närheten och alla några centimeter från hårbotten. Trots att de är svårare att upptäcka, kan du kanske se vuxna löss i håret. De är lättast att upptäcka på nacken, kronan på huvudet eller bakom öronen.

BEHANDLINGSMETODER

När du vet att någon i din familj har löss är första steget att starta frekventa kontroller av huvudet på de andra medlemmarna i ditt hushåll. Det är inte ovanligt att syskon och föräldrar även får kontakt med löss.

RENGÖRING

 • Gör en mental inventering av platser ditt barn har varit på eller där de kan ha tappat löss eller ägg: soffa, mattor, sängar, bilsäten etc.
 • Torka alla sängkläder, mössor, rockar, kläder och uppstoppade djur på hög värme i minst 40 minuter. Ett trick – om det inte är smutsigt, tvätta inte det. Vatten dödar inte löss, det är den höga värmen i torken som gör det.
 • Icke-tvättbara objekt kan placeras i förseglade plastpåsar under 48 timmar. Små föremål kan placeras i en plastpåse i frysen i 12 timmar.
 • Dammsug alla mattor, soffor och bilsäten och torka av alla hårda ytor med en fuktig trasa.
 • Den bästa behandlingen är isolering. Löss och ägg dör utan en värd efter 48 timmar. Om det finns områden i ditt hem som du kan utrymma, dammsug dem och avskärma dem i minst 48 timmar.
 • Koka hårborsten i 20 minuter eller kör den genom diskmaskinen.
 • Har du husdjur? Oroa dig inte – djur kan inte få mänskliga löss!